Yoga For Children

Share Button

By Donna Davidge

boytouchingtoesWith Mommy and Me Yoga classes which include infants in yoga classes, the natural progression would be for children to learn yoga at a young age. With the boom in yoga popularity in recent years it is possible that children may get exposed to yoga and benefit from learning it. In New York City there is an organization called Bent on Learning that offers yoga in the high school system.

For children to become involved in yoga at six or seven years old is easy if you do it the right way. I worked with a group of children that age that quickly picked up the names of the poses in English as many are based on nature, especially animals.

Children as young as three years old can be introduced to the idea of putting their bodies in the shape of different animals. They can be a frog and jump around! They can be a cat and and a cow, a rabbit, a camel, a cobra or a sphinx. If the parents do yoga they can invite the children to learn with them.

From sitting in school children’s backs can start to tighten at a young age. We think of children as inherently flexible but in the group I taught some were already tight. Children also pattern their parents’ breathing and physical posturing by as early as age seven. Most adults breathe in a shallow manner, not the way we breathed when we were born. We soon begin to breathe like our parents. If children are taught that the breath can calm them it can help with the overload on our systems (stress) that modern times bring.

Some parents might have a concern that yoga has a religious connotation. Yoga works with the breath and mind as well as the body. It is a science and an art. If you delve into it deeply there are mantras and sound that affect the energy. With children the use of simple songs can be the way to use sound in yoga. It does not have to be mantras that some think are religious.

yogaposeYoga means to balance the energy of the sun and moon within us. Besides the names of animals children can become aware of body parts through yoga. The belly is their sun center and having them breath there you can tell them will help them feel bright. You might then have them place their hands on the chest and feel their heart, taking about how it physically pumps blood through the body and how it is the area where we learn to love our self and others. A simple song like “ May the long time sun shine upon you, all love surround you and the pure light within you guide your way on” can be sung at the end of a class.

Yoga helps children use excess energy in a positive way at the same time as it teaches them methods to be calm. So many children have ADD and other learning disorders that yoga can only help these conditions, teaching focus and concentration.

– Donna Davidge has been teaching yoga and meditation in New York City since 1985 and owns and operates the acclaimed Sewall House Yoga Retreat in Maine since 1997 in the summer and fall months.

Toxicity

Share Button

qaQ & A With Dr. Michael Wald

Q: Does the regular blood work your doctor orders screen for toxicity?

ANSWER: No. It is not part of the “standard” workup, and unless you have suffered from an obvious occupational or environmental exposure to a toxin(s), your doctor would almost certainly refuse to test you.

Q: Is there a comprehensive panel for toxins?

ANSWER: Yes and No: There are countless toxins, so various panels exist which should be chosen specifically for each individual person.

Q: Which toxins are most important and should be tested?

ANSWER: No single or several toxin tests can be recommended for everyone, and what is tested should be carefully chosen based on symptoms, current health issues and other factors.

Q: Can’t I just do a “Detox Program” and not check the toxins themselves?

ANSWER: Yes and No: General health improvements including a cleaner diet and juicing are always a good idea, but unless the diet and/or supplements are specific to the toxin(s), one cannot be sure that true detoxification is happening. Feeling better is not enough, and may be a temporary result
of the detox. Different toxins need different detoxification methods. Also, detox should also be based on other factors such as exercise, stress, medications, symptoms and other unique needs of each individual.

Q: How do I know if I am detoxing or not?

ANSWER: This is not something that you should try to figure out on your own if you are sick. Seek the advice of an experienced health care professional who can test labs, consult with you and knows the difference between someone getting worse and a “clearing or detox reaction.”

– Dr. Michael Wald, Brain-Energy Blast

For more information about this or other topics please go to: www.intmedny.com

High School Graduation: A Right-Of-Passage

Share Button

By Bill Hanks

youngdrinkOver the next month, thousands of students will celebrate the beginning of adulthood as they graduate from high school. These teens will experience a multitude of life transitions in the coming years, including marriage, children, divorce, new jobs and job loss. Bill Hanks, author of “Serenity: It’s a God Deal” ~ (finding your way to sobriety, sanity and serenity), says graduation is a critical and opportune time for parents to provide their children the tools necessary to safely handle those future life transitions.

An estimated 650 high school seniors meet an early death during the graduation season each year due to drugs and alcohol, and unfortunately many of those cases could have been prevented with a discussion between parent and graduate regarding prom and graduation night expectations and the hard facts. Hanks recommends the following:

1. Make sure your teen has a plan for the evening of graduation and you know what that plan is, i.e., dinner, commencement and after-graduation parties.

2. Discuss not only the school’s rules for commencement, but also the laws regarding underage drinking with your teen and the consequences of violating them.

3. Know who is driving. Consider an adult driver to chauffeur.

4. Discuss curfew and plan to stay up for the new graduate’s return. Let them know you will be waiting.

5. If your teen is going to several destinations, have them call upon each arrival.

6. Give your teen the unconditional option of calling you at anytime for help or advice.

7. Do not rent hotel rooms for party-goers.

8. Re-visit the family’s existing rules on drinking, drugging, driving under the influence and sex.

9. Have your teen read and sign a sober contract, The Graduation Pledge.

10. Tell them how proud you are, how much you love and trust them, and to have a wonderful time (hugs are always good).

According to CollegeDrinkingPrevention.org, an estimated 1,700 college students will die each year of alcohol-related, unintentional injuries, including alcohol poisoning. Ensure your child doesn’t become part of that statistic by talking to them about the dangers of drugs and alcohol.

The Graduation Pledge

“I can have a positive influence on my life and the lives of my friends. My decisions are my own. And they are responsible ones. That’s why I have decided to be safe and sober. So whether or not I go to out to celebrate my graduation, I promise not to use alcohol or other drugs. This is a promise I take seriously. It’s one I intend to keep, for my sake and the sake of my friends and family. I’m signing it. I mean it. I’m keeping it.”

Bill Hanks is the author of a self-help memoir titled “Serenity: It’s a God Deal” ~ (finding your way to sobriety, sanity, and serenity). Hanks is a recently retired 25-year veteran of Wall Street. In 1996, he recognized a problem with drugs and alcohol and subsequently checked himself into a treatment center. More than 17 years later, Hanks has worked with approximately 15,000 patients in recovery by voluntarily teaching weekly classes at various Tulsa treatment facilities. He also brings awareness programs to churches and schools in an effort to reach out to younger generations. His motto: “I would much rather deploy ‘prevention factors’ now versus ‘damage control’ later.”

Seizures, Epilepsy, Attention Deficit, Tourette’s And Other Neurological Disorders

Share Button

qaQ & A With Dr. Michael Wald

1. True or False: All of these conditions may have in common, as their cause, infections?

ANSWER: True – Viruses, bacteria, fungi and various parasites may be implicated as a potential cause of all of these conditions. Testing can help figure this out

2. True or False: Tourette’s may be caused in many children by streptococci infection specifically?

ANSWER: True – Strep may grow constantly in the nasal passages and produce Tourette’s symptoms seasonally and then go away. The strep cause an immune reaction that produces antibodies that attack the brain causing symptoms.

3. True or False: Hormonal problems may be involved in seizure activity?

ANSWER: Yes – Deficiency of testosterone, when associated with seizures, may actually lower (improve) seizure threshold.

4. True or False: Urine testing of amino acids and neurotransmitters, and the recommendation of appropriate nutrition based on these tests, is all that is needed to manage seizures, epilepsy, Attention Deficit and Tourette’s?

ANSWER: False. Although potentially helpful, urine testing is far from perfect. Also, many other nutrients may help these conditions that are determined upon other types of testing. Lastly, many scientific studies have been done that provide valuable information regarding potential causes and nutritional strategies for these issues; in many cases eliminating the need for further testing.

5. True or False: Seizures of unknown origin in children and adults may be caused by genetic problems (in-born errors of metabolism) that often go untested and untreated.

ANSWER: True

6. Which of the following nutrients may help Seizures, Epilepsy, Attention Deficit Disorder and Tourette’s?

a. Omega 3 fatty acids
b. Pyridoxine (B6)
c. Magnesium orotate
d. Amino acids
e. All of the above

ANSWER: All of the above may, more or less, help these conditions. Only symptoms and signs, considered along with precise lab work, can determine the best combination of nutrition.

– Dr. Michael Wald, Brain-Energy Blast

For more information about this or other topics please go to: www.intmedny.com

Walkable Neighborhoods May Decrease Childhood Obesity

Share Button

familywalkFrom Your Health Journal…..”I wanted to share a very interesting article with my visitors from Babble (courtesy of Disney) written by Heather Neal, MS, RD, LDN. As we know, childhood obesity is on the rise in many areas of the world, along with illness associated with it such as heart disease, cancer, type 2 diabetes, weak joints, and asthma. Change is needed, and quickly. There is no easy solution is site, but small steps on a regular basis will have big effects later on. The ‘art of walk’ is becoming a thing of the past, as so many children do not walk to places – a friends house, school, the store. Ms. Neal points out many excellent facts, including how a new study shows that kids are less likely to be overweight if they live in walkable neighborhoods, meaning they live within walking distance to parks and retail stores. It makes sense, as parents want their children to always be in a safe environment. Please visit the Babble web site (link provided below) to read the complete article. It was well written and informative.”

From the article…..

Are you sick of hearing about childhood obesity? The term childhood obesity epidemic is popping up everywhere and we’re not likely to see that stop any time soon. It’s a huge issue, but it’s a prime example of something in which the tiniest of steps can make a huge impact.

In this case, actual steps can help us fight this battle. A new study shows that kids are less likely to be overweight if they live in walkable neighborhoods, meaning they live within walking distance to parks and retail stores. This Canadian study revealed that even after adjustments were made for other factors such as socioeconomic status, ethnicity, age, gender, and more, the walkability of a child’s neighborhood was associated with BMI. Over 3,000 Toronto children were followed in a study called TARGetKids! (The Applied Research Group for Kids) in order to determine whether factors in early childhood (0-5 years) are related to health problems later in life.

To read the complete article…..Click here

Marta Rode – If I Knew Then What I Know Now

Share Button

knownow

Life Lessons From Adults To Children
Today’s Guest – Marta Rode

1. Your message to kids today that you wish you knew back then what you currently know now. Be specific.

I wish I knew more about autoimmune disease. I wish I knew how hard life is with so many of them and that if any of my family had one of the 100+ diseases I was at higher risk of getting one myself. I wish that I knew that if you had one, even a minor one like eczema that this opens the door to some potentially deadly ones and being aware of what goes into my body can be the difference between a healthy productive life or a life with chronic illness and way too much time spent in doctor’s offices or hospitals. I wish I knew that 1 out of 5 Americans (and by association Canadians) are dealing with an autoimmune disease or disorder and out of that 20% of our population 70% are females. I wish I would have known that autoimmune disease is one of the top ten causes of death for female children and women under 65 years old.

2. How did you learn your lesson or what was your lesson? Did you get hurt, did you upset someone, did you get scared?

I learned my lesson the hard way by acquiring one of those diseases. There are about 140 some of which are rare, some are very rare and some are not rare at all like MS, Rheumatoid Arthritis, Lupus, Ciliac, Crohn’s, Type 1 Diabetes, and on and on. I have one of the rarer ones, Wegener’€™s Granulomatosis, but when you look past the part of the human anatomy being affected, it’€™s no different from all the others on the list. All of us have an immune system that has stopped recognizing the difference between self and non self and is attacking its own vessel. My lesson was that there is a gaping hole in the information about this disease group as a whole that can help people make more educated and conscious decisions in their life that could eliminate contact with a possible trigger if you happen to be predisposed. I got motivated. Motivated into action to do everything in my power to change this and unite all of those with autoimmune diseases to stand together and raise that needed awareness that can save lives.

3. What you would have done differently back then if you could turn back time?

Had I known this info before I got sick I would have done greater research into foods that can help prevent and deal with minor inflammatory responses, I would have stayed away from having contact with anything that would increase the normal immune response to higher than normal levels. I would also have gone in the right direction at the onset of symptoms (currently getting diagnosed with an autoimmune disease is a long, difficult process rife with insinuations of hypochondria and melodrama from society and the medical profession – through no fault of their own, it’s a lack of knowledge and education in this field) and possibly could have had the possibility to reverse the process rather than being stuck with a lifelong incurable disease.

4. Do you convey this message to children in your life today?

Yes, I convey this message to my daughter, to my friends, my community and anyone willing to listen. I wish everyone knows now what I wish I knew then. I started Pajama Day to raise awareness and we have now had two with it growing exponentially. We now have interest from large corporate sponsors and I will make sure this piece of info snowballs forward and reaches maximum velocity to a point where we will find the common thread to all these diseases and autoimmune will no longer be a problem.

5. Anything else you`d like to add?

Here’s a page on my blog that will give you a rundown of our last two PJ Day events in Jasper. We managed to get a TV Breakfast Show to come up and shoot their entire 3.5 hour show live from our town where the Second Annual PJ Day was taking place. You will find links to those live shots, as well as photo links and viedos of our evening show.

– Marta Rode

Juice Fasting – Myths & Benefits

Share Button

qaQ & A With Dr. Michael Wald

1. True or False: Fasting with vegetable juices will provide all one needs for effective elimination of toxins?

ANSWER: False. There are countless toxins and many require very specific nutrients or medications to eliminate them. Even if juices contain the necessary nutrient compounds, the dosages might not be enough. Only testing of the toxin(s) in question and retesting will reveal if juicing efforts were/are effective.

2. True or False: Vegetable juice fasting is appropriate for everyone?

ANSWER: False. Allergies, digestive problems, medications, adrenal gland weakness, blood sugar problems and thyroid issues, among a few, can undermine the appropriateness of juice fasting.

3. True or False: Juice fasting can slow down one’s thyroid function?

ANSWER: Maybe. If you have an undiscovered slow thyroid (such as Hashimoto’s Thyroiditis or nonautoimmune low thyroid) cruciferous veggies added to juicing can further aggravate juice fasting efforts.

4. True or False: There is a way to idealize juicing recipes for each person?

ANSWER: Absolutely. Knowledge of health history, food reactions (allergies) and nutritional deficiencies (revealed upon blood and urine testing), can help uncover information that can be used to idealize juice fasting ingredient combinations.

5. True or False: Water fasting, for the purpose of detox-elimination, is always a good idea?

ANSWER: False. Water fasting is almost never appropriate as water is devoid of antioxidants and other nutrients absolutely required for the detox-elimination processes.

6. True or False: Headache, muscle aches and pains and fatigue, when experienced during a juice detox always mean one is experiencing a “Clearing (or Cleansing) Reaction”?

ANSWER: False. These symptoms and others could mean that the detox process is proceeding, but may also mean that the detox process has gone awry.

7. True or False: The best way to know if your juice detox is working is that you feel great?

ANSWER: False. In fact, if you feel great the juicing detox may not be moving forward at all. A combination of blood/urine testing plus how you feel is the best way to know if juicing is working.

– Dr. Michael Wald, Brain-Energy Blast

Paige Arnof-Fenn – If I Knew Then What I Know Now

Share Button

knownow

Life Lessons From Adults To Children
Today’s Guest – Paige Arnof-Fenn

1. Your message to kids today that you wish you knew back then what you currently know now. Be specific.

I wish I had realized that my definition of success would change over time so that I would not have gotten so hung up on things that really did not matter (office politics, bad bosses, top bonus possible, etc.). I was in such a rush back then to be promoted and receive recognition for my career achievements but really it was much more important long term just to learn my craft and build a strong reputation which I was doing but did not appreciate until much later in my career. I had no idea back then then I would not stay on the corporate path and become an entrepreneur instead and that would in fact be a much happier route for a fulfilling life. I ended up learning a lot more from my tough bosses and career setbacks than I would have if things had gone smoothly. Sometimes not getting what you think you want is actually a gift but that can be hard to see at the time. At 47 I am very grateful for all the bumps and bruises along the way.

2. How did you learn your lesson or what was your lesson? Did you get hurt, did you upset someone, did you get scared?

As the motto of my high school states, discumus agere agendo, you learn to do by doing. I have learned patience, compassion, humility, gratitude through my life experience.

3. What you would have done differently back then if you could turn back time.

I would have chilled out more, gotten less stressed over little things, taken more creative classes in college, and never take my health for granted.

4. Do you convey this message to children in your life today?

I try to share these lessons with my nieces, nephews & godkids every chance I get!

– Paige Arnof-Fenn, Founder & CEO, Mavens & Moguls

The True Value Of Mom!

Share Button

By Diane Lang

momkidsrunThe true value of a mom -if you had to post a classified ad for the job of mother what would it look?

HelpWanted: Mom
Must have a beautiful smile, warm eyes and a big heart. Highly motivated and energetic individual with the ability to multitask, negotiate and manage time. Must be organized, delegate responsibility, self-starter, independent worker and manage a budget. Patience, warmth and caring a must! Must work well under pressure. Must be disciplined, responsible, loyal and good managerial skills. Listening skills a plus. Must have reliable car and clean drivers record. Position requires long hours, overtime and weekends. No sick or vacation time. Pay is low, appreciate is rare but you will learn and grow a lot from the position.

“This Sunday is Mother’s day. We sometimes forget how much our moms do for us. The classified ad is just a reminder of all the hard work our moms do. It doesn’t take much to show our moms appreciation and love,” says Diane Lang.

Here are five ways to show your mom how much she is loved:

1. Spending time with her. Make this day about her. Ask her what she wants to do and spend the day doing it.

2. Tell your mom how much you love and care for her. The right words can brighten her day.

3. Show her how much you appreciate her with a gift – it’s not about the money, it’s the thought. Moms love homemade gifts.

4. Say “Thank you” for all the helpful advice, being a great role model, time spent with you, all the days she called in sick to be with you, etc. Let her know what a great impact she has made on your life.

5. Remember to show your mom love all year long. Mother’s day is great, but don’t wait to show your love.

Diane Lang is a Positive Living Expert and psychotherapist – is a nationally recognized speaker, author, educator, therapist and media expert. Lang is extremely mediagenic and offers expertise on a variety of health and wellness topics about creating balance and finding happiness through positive living as well as multiple mental health, lifestyle and parenting needs. In addition to holding multiple counseling positions, Diane is also an adjunct professor at Montclair State University.

Cancer Treatments From Around The World

Share Button

qaQ & A With Dr. Michael Wald

1. Coffee enemas are the best single method of detoxification for a person with cancer?

ANSWER. False. Although possessing detox ability, coffee enemas simply do not contain the necessary nutrition to support specific detox pathways, which are dependent on the toxin or toxins in question; this must be determined based on clinical interview and lab testing.

2. A macrobiotic, vegetarian or raw diet is the best dietary approaches for one with cancer?

ANSWER. Regardless of the type of special food plan in question, the very best plan must be based on the needs of the individual. A raw diet may over tax an individual’s ability to produce natural enzymes and, a particular diet may be deficient in one or more nutrients that are required by the specific patient who has cancer.

3. Intravenous vitamin C, as opposed to oral vitamin C, produced anticancer effects such as tumor killing through by being an antioxidant?

ANSWER. False. Intravenous vitamin C has been proven to work in cancer because it is an oxidant and NOT an antioxidant.

4. Hydrogen peroxide is a potential cancer killing agent?

ANSWER. Yes. Hydrogen peroxide is produced by white blood cells in the body and does have cancer cell killing effects.

5. Apigenin is an herb that has proven ovarian cell cancer killing effects?

ANSWER. True.

6. According to the American Cancer Society, green tea drinkers in East Asia have a lower risk of stomach, breast and colon cancer than non-tea drinkers?

ANSWER. True; however, the amounts of active elements in green tea consumed by Americans cannot be expected to be the same. Also, it is best to take the active ingredients of green tea when one has cancer as opposed to drinking tea only.

7. The form of vitamin D currently available in health food stores is the type that has been used in most medical studies for cancer prevention and treatment?

ANSWER. False. The active form of vitamin D3, known as 1, 25-D3, is the major anticancer form of vitamin D. This is a prescription item.

8. The optimal level of vitamin D measured on blood work is between 20 and 100 mg/dL?

ANSWER. False. Although the accepted clinical range of vitamin D tested on blood is between 20 and 100, optimal levels are approximately 75 and are associated with the lowest morbidity and mortality.

9. The evidence for toxic levels of vitamin D are when blood vitamin D are high?

ANSWER. False. The level of vitamin D in the blood can be high, but this does not mean it’s toxic. High calcium levels, known as, hypercalcemia is evidence that too much vitamin D is present. The treatment is to remove the vitamin D until the calcium levels come down (in a few days) and then restart vitamin D at a lower dose. Simple as that!

– Dr. Michael Wald, Brain-Energy Blast